Welke TV kan ik het beste kopen?

Ga je binnenkort een nieuwe TV kopen? Er is tegenwoordig zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Een paar tips om je op weg te helpen.

Welke TV kan ik het beste kopen?

7 Snelle tips als je geen zin hebt om alles te lezen

  1. Koop het juiste formaat. Het klinkt simpel maar formaat bepaald alles. Ga eerst naar de winkel en ga letterlijk op dezelfde juiste afstand zitten die je ook thuis hebt op de bank.
  2. Koop minimaal een 4K tv. Dat zijn 3840x2160 pixels. Koop geen HD ready TV (1280x720), of Full HD TV (1920x1080) tenzij het om een extra tv gaat. Liever een minder bekend merk met 4K dan een A-merk met Full HD.
  3. Minimaal 60Hz maar liever 120Hz of meer als het uit kan. Hoe hoger hoe beter.
  4. HDR compatible is een pré. Betere contrast en kleuren.
  5. OLED is nu de betere techniek, maar wel aan de prijzige kant. LED is wat ouder maar zeker betaalbaar. QLED is een mooie middenweg.
  6. Zorg dat je genoeg HDMI poorten hebt. Het gaat snel met je TV kastje, XBOX, Playstation en Versterker. 4 HDMI-aansluitingen is zo gevuld.
  7. Plan een Soundbar in je budget. Er zijn vrijwel geen tv’s die goed geluid hebben. Vooral als je graag films en series kijkt.

Hoe groot moet mijn tv zijn?

Een té grote TV heeft als nadeel dat je de pixels zou kunnen zien. Dit is tegenwoordig wel minder het geval. Helemaal als je een 8K TV hebt. Maar nog steeds is te groot minder plezierig. 75 inch televisie is op anderhalve meter nog steeds onprettig kijken. Het is altijd aan te raden in een winkel toch echt op de juiste afstand te gaan zitten om het te ervaren.

Maar je kunt de volgende regels aanhouden:
Minder dan 1,5 meter Maximaal 32 inch.
2 tot 2,5 meter 40 tot 45 inch
2,5 tot 3 meter 46 tot 55 inch
Meer dan 3 meter 56 inch en groter

Welke resolutie moet ik kiezen?

Hier is de regel, hoe hoger hoe beter. Maar er is op dit moment nog vrij weinig content beschikbaar voor 8K TV’s. Momenteel is de meeste logische keuze 4K. Het is betaalbaar en er zijn vele diensten die films en serieus in 4K aanbieden. Netflix, HBO Max, Amazon Prime zijn enkele voorbeelden.

Refreshrate oftewel verversingssnelheid

Hier is de keuze simpel. Hoe hoger hoe beter. Vooral bij snel bewegende beelden heb je hier veel baat bij. Tegenwoordig is 60Hz toch echt wel het minimum. Maar kijk je veel sport of game je ook op de tv dan is minimaal 120Hz de beste keuze.

HDR voor meer contrast en kleur.

HDR staat voor “High Dynamic Range”. De techniek zorgt ervoor dat het aantal kleuren wat een beeldscherm kan weergeven vele malen groter is. Waardoor je meer “echte” kleuren krijgt. Dit werkt trouwens niet vanzelf. Je provider of je streamingsdienst moet het wel aanbieden. En zelfs binnen de diensten verschilt het per film, serie of uitzending.


LED, QLED of OLED?

LED TV is al jaren de bekende techniek en is vandaag de dag nog steeds leidend in TV verkopen. Er zijn zeer betaalbare en prima LCD TV’s. Maar als je buget het toe laat is de overstap naar OLED of QLED wel echt aan te raden. Op alle vlakken zijn deze technieken beter dan LED.

Aansluitingen op je TV

Iedereen heeft tegenwoordig meerdere apparaten aangesloten op de TV. Je decoder kastje voor reguliere TV, jouw Playstation / XBOX / Nintendo, Audio en meer. Vrijwel alles is HDMI tegenwoordig. Dus let op als je een tv koopt dat deze voldoende HDMI-aansluitingen heeft. Er zijn HDMI-splitters maar dat is gewoon onhandig.

Is een soundbar nodig?

Dit is natuurlijk per persoon verschillend. En ook afhankelijk van het gebruik. Als je alleen het nieuws kijkt is het geluid van de TV prima genoeg. Maar mag je graag films en series kijken is een soundbar toch echt een must. Er zijn uitzondering maar in de meeste gevallen is het geluid van de TV’s gewoon schel. Er zijn vrijwel geen lage tonen en vaak ook niet heel erg hoge tonen. Dus je mist wat bereik. Vooral de lage tonen is een gemis. Let ook op dat niet alle soundbars even goed zijn. Ga voor minimaal stereo geluid en een subwoofer. Deze worden meestal aangeduid als 2.1.

Smart TV

Vrijwel elk merk TV heeft een eigen smart software. De meeste bieden wel veel gebruikte diensten aan als Netflix e.d. Maar de meeste complete versie is momenteel Google TV. Als je de keuze hebt is dat een aanrader. Heb je geen smart tv dan is een Google Chromecast ook een uitkomst. Je kunt met je telefoon, tablet of zelfs vanaf een laptop of pc een film of serie stream aanzetten. Zo maak je van elke TV een slimme versie. Dit kan op elke TV met een HDMI-aansluiting.

Kijk eens bij de volgende winkels voor je volgende TV: Platte tv, BCC, Alternate